latinica  ћирилица
26/02/2015 |  16:17 | Аутор: СРНА

Пресуда Зупцу 5. марта

Суду БиХ изрећи ће 5. марта пресуду директору Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Горану Зупцу, оптуженом за несавјестан рад у служби.

Током изношењем завршних ријечи одбрана је данас затражила ослобађајућу пресуду, а Тужилаштво БиХ да Зубац буде проглашен кривим.

Суд БиХ је 16. јуна прошле године потврдио оптужницу у којој се наводи да је Зубац као службено лице у институцијама БиХ свјесним кршењем закона и других прописа несавјесно поступио у вршењу дужности, због чега је дошло до имовинске штете веће од 10.000 КМ.

Тужилаштво сматра да је Зубац починио кривично дјело које му се ставља на терет, јер током насилних протеста испред зграде Предсједништва БиХ 7. фебруара прошле године није пружио тражену помоћ Дирекцији за координацију полицијских тијела.

Током суђења, које је почело 25. септембра, тужилац Мирослав Марковић извео је 27 свједока, већином полицијских службеника Дирекције за координацију полицијских тијела, вјештака грађевинске струке и уложило бројне материјалне доказе.

Адвокат Драгиша Јокић сматра да Тужилаштво нема доказа да је његов брањеник починио несавјестан рад у служби.

Он је, као јединог свједока одбране, извео помоћника директора Сипе Анђелка Хргића, који је говорио о начину рада и надлежностима ове полицијске агенције.

Хргић је тада навео да је у истрази проведеној након протеста Одјељење за унутрашњу контролу закључило да је Агенција поступила по закону.