latinica  ћирилица
26/02/2015 |  21:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић и Кери о Украјини, замрзнутим конфликтима...

Пви потпредсјдник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас, у функцији предсједавајућег ОЕБС-у, са државним секретаром САД Џоном Керијем с којим је разговарао о тренутној ситуацији у Украјини, дипломатским напорима за окончање кризе и конкретним корацима који ће, према плану Трилатералне контакт групе, бити предузети након успостављања примирја.
Ивица Дачић у разговору са Џоном Керијем - Фото: flickr.com
Ивица Дачић у разговору са Џоном КеријемФото: flickr.com

Дачић и Кери у разговору су поменули и замрзнуте конфликте из региона ОЕБС-а и тренутно стање преговора у форматима Организације који се баве тим питањима, саопштило је Министарство спољних послова Србије..

Током разговора је било ријечи о приоритетима српског предсједавања, које је Кери подржао, обећавши америчку подршку њиховој реализацији кроз структуре Организације за европску безбједност и сарадњу, а министар Дачић представио је саговорнику и процес евроинтеграција Србије, наводи се у саопштењу.

Састанак са Керијем посљедња је у низу активности Дачића током посјете САД, где је, као предсједавајући ОЕБС-у, брифовао Савјет безбједности УН и имао излагање пред Хелсиншком комисијом о активностима Организације, као и разговоре са генералним секретаром УН Бан Ки-муном и министрима спољних послова Русије и Украјине.

Током боравка у САД, Дачић је, у функцији министра спољних послова Србије, у понедјељак иступао на отвореној дебати СБ УН посвећеној одржавању мира и безбједности у свијету и разговарао са шефовима дипломатија Кине, Малезије, Венецуеле, Нигерије и Новог Зеланда.

У петак, 27. фебруара, предсједавајући ОЕБС-у Дачић, разговараће у Бечу са амбасадорима земаља Тројке ОЕБС-а, коју, поред Србије, чине још Швајцарска и Њемачка, генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером, као и са својом Специјалном представницом у Украјини, амбасадорком Хајди Таљавини, и шефом Специјалне посматрачке мисије у Украјини, амбасадором Ертугрулом Апаканом, додаје се у саопштењу.