latinica  ћирилица
26/02/2015 |  22:42 | Аутор: СРНА

Удружење новинара тражи оставку премијера Македоније

Удружење новинара Македоније затражило је данас оставку премијера Николе Груевског, министра унутрашњих послова Гордане Јанкуловске и директора Службе безбједности Саше Мијалкова због прислушкивања новинара.

Из овог удружења истичу да прислушкивање новинара представља бруталну суспензију правног поретка земље и масовно кршење основна људска права и слобода.

"Прислушкивање подрива слободу изражавања, приватност и право новинара да не откривају извор информација, што гарантује Устав Македоније", наводи се у саопштењу и додаје да жртве нису само новинари, већ сви грађани, јер је циљ надзора да се спријечи објављивање информација значајних за јавност.

Из Удружења новинара Македоније због тога траже оставку премијера, министра унутрашњих послова и директора Службе безбједности, јер је њихова обавеза да, без обзира ко је наредио прислушкивање, спријече масовно кршење уставних права и слобода грађана.

"Објављени разговори македонских министара и владиних званичника са власницима и уредницима медија потврдили су да медији у Македонији нису слободни и да су таоци власти и власника медија", наводи се у саопштењу.

Из овог удружења истичу да је разоткривена јавна тајна да влада јавним новцем купује најутицајније медије за своју дневну партијску пропаганду, те да је једини излаз из ове апсурдне ситуације успостављање новог медијског система и контролних механизама за политички систем.

Између двије најјаче македонске партије - владајуће ВМРО ДПМНЕ и опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније /СДСМ/ од краја јануара не престаје размјена оптужби за "нелегално шпијунирање", односно "сарадњу са страним обавјештајним службама".

Лидер СДСМ-а Зоран Заев оптужио је Груевског да је са својим рођаком Сашом Мијалковим организовао прислушкивање више од 20.000 грађана, међу којима и више од 100 новинара.

Премијер Македоније је одбацио ове оптужбе, наводећи да Заев "дестабилизује земљу" и да иза прислушкивања македонских грађана и представника власти стоји једна страна обавештајна служба.