latinica  ћирилица
27/02/2015 |  08:15 | Аутор: СРНА

Први протест против нове грчке владе (ВИДЕО)

Полиција и демонстранти сукобили су се у грчкој престоници Атини након првих антивладиних протеста од побједе љевичарске Сиризе на изборима прошлог мјесеца.
Нереди у Атини - Фото: AFP
Нереди у АтиниФото: AFP

Десетине демонстраната разбијали су синоћ излоге продавница, бацали запаљиве бомбе, палили аутомобиле и уништавали аутобуске станице након скупа против владе премијера Алексиса Ципраса, која је прошле седмице договорила споразум с ЕУ о продужењу програма зајма ЕУ.

Тај договор изазвао је противљења и унутар саме Сиризе, као и оптужбе љевице да је влада већ изневјерила своја предизборна обећања, укључујући и то да ће окончати програм помоћи од стране ЕУ и Међународног монетарног фонда у износу од 240 милијарди евра.

Након скупа, група људи обучена у црно почела је да прави нереде у централном атинском кварту Ексархија, у коме се окупљају умјетници и љевичарски интелектуалци.

Њемачки посланици јуче су у пробном гласању убједљивом већином подржали продужење финансијског програма за Грчку уочи данашњег званичног гласања, упркос бојазни да Атина неће испунити обећања о реформама.