latinica  ћирилица
27/02/2015 |  08:19 | Аутор: Б92

Влада Велике Британије створила "Џихади Џона"

Хуманитарна организација "CAGE" из Велике Британије оптужила је владу у Лондону да је крива за радикализовање Мухамеда Емвазија, познатијег као Џихади Џон.
Асим Кураши - Фото: Beta/AP
Асим КурашиФото: Beta/AP

Организација која се бави заштитом муслимана који су оптуживани за тероризам након терористичког напада на Њујорк и Вашингтон навела је да је влада Велике Британије једном приликом спријечила Емвазија да оде у Кувајт и покушала да га наговори да постане њен обавјештајац.

Истражни директор организације Асим Куреши је рекао да је дошао до контакта с Емвазијем двије године послије тога, а будући џихадиста је 2009. године поново саслушаван послије хапшења приликом покушаја да отпутује у Танзанију, наводно, на сафари.

"Покушао сам да пронађем разлог за то што сам имао проблеме с визом у Кувајту, земљи гдје сам рођен. Од пријатеља сам сазнао да Кувајт нема проблем с тим и да ми је одлазак тамо онемогућен јер су британски агенти рекли тако", ријечи су Емвазија које цитира "CAGE".

Куреши је напоменуо да је случај Емвазија сличан случају Мајкла Адебалоџоа, који тренутно служи доживотну затворску казну због убиства војника Лија Ригбија.

Њему је тајна агенција МИ5 понудила да буде сарадник и да је обавјештава о активностима које спроводе његови пријатељи, радикални исламисти, али је он то одбио. У мају 2013. је, заједно с Мајклом Адебовалеом, убио 25-годишњег војника.

"Све је исто, политика владе која гуши је усмјерена на преобраћање човјека у доушника што спречава човјека да испуни своје основне животне потребе. То је оставило дубоку трауму на Емвазија. Он је желио да користи систем како би промијенио своју ситуацију, али га је систем одбијао", рекао је Куреши.

Он је истакао и да је британска влада створила говор мржње и да је од муслимана направила непожељне особе у британском друштву.

Идентитет Џихади Џона, одговорног за свирепа убиства британских и америчких хумантарних радника у Сирији објављен је у четвртак, али Министарство унутрашњих послова Велике Британије није потврдило да је заиста ријеч о Мухамеду Енвазију.