latinica  ћирилица
27/02/2015 |  09:06 | Аутор: ТАНЈУГ

УНЕСКО тражи састанак СБ УН јер ИД уништава ирачку баштину

Генерална директорка УНЕСКА затражила је хитан састанак Савјета безбједности Уједињених нација пошто су џихадисти Исламске државе уништили велики дио древне културне баштине на сјеверу Ирака.

"Овај напад је далеко више од културне трагедије - то је такође безбједносни проблем пошто поспешује секташтво, насилни екстремизам и сукобе у Ираку. Зато сам одмах затражила од предсједника Савјета безбједности да сазове хитан састанак о заштити ирачке културне баштине као интегралног елемента безбједности земље", навела је генерална директорка УНЕСКО Ирина Бокова у саопштењу.

Исламисти су објавили видео снимак на коме се види како џихадисти разбијају древне статуе чекићима у главном музеју у Мосулу на сјеверу Ирака.

На истом снимку се види како користе мацолу да униште крилатог бика - асирско божанство из седмог вијека прије нове ере на огромном археолошком локалитету у Мосулу.

Археолози и стручњаци за древну ирачку баштину описали су уништење као катастрофу и упоредили га с талибанским уништавањем статуа Буде у Бамијану у Авганистану 2001. године.

Бокова је истакла да се неке од уништених статуа из древног ирачког града Хатра, око 100 километара југозападно од Мосула, налазе на листи свјетске баштине УНЕСКО-а, и навела да тај чин представља кршење Резолуције 2199 Савјета безбједности УН.

Резолуција је усвојена раније овог мјесеца у покушају да се обузда трговина опљачканим антиквитетима из Ирака и Сирије који се сматрају за једним од кључних извора финансирања ИД.