latinica  ћирилица
27/02/2015 |  09:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Шведски универзитет отказао предавање контроверзног карикатуристе

Шведски универзитет одбио је гостопримство контроверзном шведском карикатуристи Ларсу Вилксу који је требало да одржи предавање, након што је недавно непознати нападач извео напад на сличном догађају у Копенхагену.
Карикатуриста Ларс Вилкс - Фото: REUTERS
Карикатуриста Ларс ВилксФото: REUTERS

Вилкс (68) је 2007. године постао познат широм свијета, али је истовремено и омражен од муслимана због увредљиве карикатуре пророка Мухамеда, послије чега је постао мета пријетњи и напада терориста.

Портпарол универзитета Карлстад Јоахим Густафсон саопштио је да је предавање Ларса Вилкса отказано, јер "не могу да му гарантују безбједност", пренијела је агенција АП.

Међутим организатор предавања Паула Холст назвала је такву одлуку "побједом екстремизма и тероризма", мада вјерује да ће догађај ипак бити одржан на другом мјесту у Карлстаду.

Локално универзитетско удружење за спољну политику позвало је Вилкса да 17. марта одржи предавање о слободи изражавања, послије напада екстремиста на редакцију француског сатиричног магазина Шарли ебдо у Паризу.

У Копенхагену 14. фебруара одржано је слично предавање - дебата о исламу у којој је Вилкс учествовао и гдје је дошло до напада, а затим и напада испред синагоге у истом граду, када је двоје погинуло и пет рањено, а полиција је убила нападача.