latinica  ћирилица
27/02/2015 |  11:34 | Аутор: СРНА

Гаспром: Кијев уплатио гас за период од 24 часа

Руски енергетски гигант "Гаспром" потврдио је да је примио 15 милиона долара за гас од украјинског "Нафтогаса", али је то довољно само за испоруке у периоду од 24 часа, рекао је портпарол руске компаније Сергеј Купријанов.

Руски министар енергетике Александер Новак изјавио је раније да постоји могућност да ће испорука руског гаса Украјини бити обустављена прије планираног састанка у Бриселу у понедјељак, 2. марта, пренио је ТАСС.

Москва је потврдила да ће присуствовати разговорима с ЕУ и Украјиниом с циљем рјешавања спора око плаћања гаса, а долазак је раније потврдила и Украјина.

Уколико би била прекинута испорука гаса Украјини, то би могло да угрози и транзит гаса према Европи.

Прошле године, испорука гаса Украјини била је прекинута на скоро шест мјесеци због дуга који је у једном тренутку био већи од пет милијарди долара. "Гаспром" је у јуну пребацио "Нафтогас" на авансни систем плаћања.

Испорука гаса настављена је у децембру, послије дугих преговора у којима је учествовала и Европска комисија. Такозвани "зимски пакет" истиче 1. априла 2015. године, а њиме је предвиђено да Украјина отплати дуг и плати Русији унапријед за будућу испорку гаса.

Портпарол Европске комисије Ана-Каиса Итконен изјавила је раније да Брисел очекује да обје стране наставе да поштују договор о "зимском пакету".