latinica  ћирилица
28/02/2015 |  07:31 | Аутор: Глас Српске

Жељко Бабић нови селектор рукометаша Хрватске

Жељко Бабић нови је селектор хрватске рукометне репрезентације.

Одлучио је тако Управни одбор ХРС-а и тако прихватио приједлог будућег главног координатора за мушки рукомет Ивана Балића.

Након што је Славко Голужа као бивши помоћник Лине Червара наслиједио свог шефа, тако је и 43-годишњи Жељко Бабић стигао на клупу након што је асистирао бившем селектору. Бабић је тренутно тренер бјелоруског Мешкова из Бреста, петопласиране екипе СЕХА лиге, а Голужи је био асистент на свим такмичењима осим на посљедњем Свјетском првенству у Катару. У Мешкову, којег је одмах након доласка 2013. године одвео у Лигу шампиона, истиче му уговор на крају ове сезоне и није желио да га продужи. Прије одласка у Бјелорусију и асистирања Голужи водио је Сплит, Кршко, Метковић, а био је асистент и у Загребу.

За Бабића кажу да је у рукомету од нула до 24 сата, те да посебан акценат у раду екипе ставља на одбрану. То је и сам једном приликом рекао:

"Волим када екипа игра чврсту и агресивну обрану. Мој рукометни став је да се без обране не може добити озбиљна утакмица. У самој припреми и у свом тренерском гену имам обрану на првом мјесту. Трудим се да моја екипа игра чврсто и покретљиво. У тренажном процесу се трудим да и тактички и физички посветим вријеме овом сегменту".

Иако је Звонимир - Нока Сердарушић једно вријеме словио за главног фаворита за клупу "каубоја", све се промијенило након састанка челника савеза и Ивана Балића у Нјемачкој. Ивано жели да уведе младу гарду стручњака у Савез, а газда хрватског рукомета Зоран Гобац очито је одлучио да му да одријешене руке. Спомињала су се и имена Ивице Обрвана и Горана Перковца, али Балић се одлучио за људе с којима је сарађивао. Бабићев помоћник требало би да буде легендарни хрватски капитен Петар Метличић, а овај млади стручни трио уједно ће означити и нову етапу хрватског мушког рукомета који је шестим мјестом у Катару остварио најслабији резултат у посљедњих 13 година.

Прва прилика да се Бабић покаже на клупи репрезентације Хрватске су утакмице квалификација за Европско првенство 2016. године. "Каубоји" су тренутно водећи у Групи 1 са двије побједе из исто толико утакмица, а наредна утакмица на распореду је у априлу против Норвешке.