latinica  ћирилица
28/02/2015 |  09:53 | Аутор: СРНА

Кустурица у Монтевидеу завршава снимање филма о Мухики

Српски режисер, Емир Кустурица, отпутовао је у Монтевидео гдје ће камером овјековјечити посљедњи радни дан уругвајског предсједника, Хозе Мухике, и тим материјалом употпунити играно-документари филм "Посљедњи херој", посвећен "најскромнијем лидеру свијета".
Хосе Мухика у својој буби - Фото: Screenshot
Хосе Мухика у својој бубиФото: Screenshot

Дио филма о одлазећем предсједнику Уругваја, освједоченом љевичару, Кустурица је већ снимио.

- Филм је конципиран на теми посљедњег радног дана Хозеа Мухике, који напушта предсједничко мјесто, и ја ћу да га пратим од зоре до зоре, да будем уз њега током посљедња 24 сата предсједниковања - рекао је Кустурица.

Детаљи из приватног живота Хозеа Мухике су оно што је српског редитеља мотивисало да направи филм - Мухика је одбио понуду пребогатог шеика да му за милион долара прода 28 година стару "бубу" којом се вози на посао, када буде праћен из предсједничке палате неће се поздрављати са личним обезбјеђењем – јер га није ни имао, осамдесет одсто државничке плате Мухика је дијелио уругвајској сиротињи...

- Мухика је једна од најзанимљивијих политичких појава у Јужној Америци, изузетан човјек и велики политичар који је практично примијенио филозофију марксизма. Дошао је на власт са идејом да богатство није циљ него средство које не мора да буде увећано акцијама и енормним покушајима, него да се расподијели како ваља у земљи која има три милиона људи и осам милиона крава - рекао је Кустурица.

Образлажући свој редитељски подухват на другом крају свијета, Кустурица је навео да је Мухика, због герилског дјеловања и револуционарне визије, 15 година провео на робији и на личном примјеру показао да љевичари морају да буду комунисти зато што су ови други фашисти које је Америка временом сијала.

Хосе Мухика је прошле године у домовини отворио фабрику намјештаја, чему је присуствовао и Кустурица.

- Радницима је рекао сјајне ствари, и поручио, да нису позвани да се богате и да то не би требало да буде њихов циљ. Јасно им је рекао: 2Радите и живите". Зар то није сјајна филозофија живота - каже Кустурица.