latinica  ћирилица
28/02/2015 |  11:12 | Аутор: СРНА

Антифашисти против усташа данас у центру Загреба

У Загребу ће данас бити одржан протест проусташке Аутохтоне - Хрватске странке права, упркос полицијској забрани, а упоредо ће протестовати и припадници иницијативе Уједињени против фашизма.

Лидери странке А-ХСП, која отворено велича усташку НДХ и злочинца Анту Павелића, одлучили су Трг бана Јосипа Јелачића "резервисати" од 12.00 до 15.00 часова ради постројавања "страначке војске".

Министар унутрашњих послова Хрватске, Ранко Остојић, раније је забранио проусташкој А-ХСП постројавање тзв. "страначке војске". Остојић је изјавио да се полицији скупови пријављују, али да министар има право скуп забранити.

Он је додао да је пријављени скуп А-ХСП у супротности са свим основним вриједностима.

Иницијатива Уједињени против фашизма заказала је за 12.00 часова контрапротест, те позвала све грађане које ширење фашистичких идеја сматрају недопустивим да се окупе крај фонтане Мандушевац, пренијели су хрватски медији.

- Охрабрени реториком мржње и подјела, која је усљед бескрупулозне политичке борбе за власт све присутнија у јавном простору, они нам као узоре покушавају наметнути ратне злочинце и најмрачније фигуре хрватске историје - поручују из иницијативе Уједињени против фашизма.