latinica  ћирилица
28/02/2015 |  13:54 | Аутор: СРНА

Бањалука- Протест удружења "Швајцарски франак"

Чланови удружења "Швајцарски франак" окупили су се данас у Бањалуци захтијевајући од надлежних институција да се укључе у рјешавање проблема кредита везаних за швајцарски франак.
Корисници кредита испред Хипо банке у Бањалуци и Сарајеву - Фото: РТРС
Корисници кредита испред Хипо банке у Бањалуци и СарајевуФото: РТРС

У Српској је око 50.000 грађана угрожено кредитима у швајцарским францима, а због, како је навео предсједник Удружења, Бране Милошевић, немогућности постизања договора с банком, неопходна је интервенција надлежних институција.

Милошевић је на протесту чланова Удружења испред зграде Хипо банке АД Бањалука, рекао да би најбоље рјешења било када би банка фиксирала каматну стопу швајцарског франка на ону која је била актуелна на дан уговарања кредита, додајући да је у Мађарској законом тако нешто ријешено.

Управе Хипо Алпе Адриа банке АД Бањалука и Хипо Алпе Адриа банке ДД Мостар су раније подсјетиле на правоснажну пресуду Окружног суд у Бањалуци, којом је потврђена законитост уговарања кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима.

Управе Хипо банака у БиХ донијеле су одлуку о одобравању олакшица намијењених корисницима кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима са циљем лакшег сервисирања њихових кредитних обавеза.

Према наводима из банке, олакшице укључују: конверзију у кредит са валутном клаузулом у ЕУР, уз смањење каматне стопе и отпис неколико рата уз могућност пролонгирања рока отплате кредита, те могућност фиксирања курса швајцарског франка на 1,628501 КМ за један франак, односно на курс који је важио 15. јануара 2015. године формирањем балон отплате са каматном стопом на балон рачун од један одсто.

Период трајања балон отплате кредита може бити минимално три године, а максимално до краја отплате кредита. Из Хипо банаке су раније навели да је ова понуда коначна, те да о додатним понудама неће преговарати.