latinica  ћирилица
28/02/2015 |  15:26 | Аутор: РТРС

Ресторан од соли у Ирану (ВИДЕО)

Со је неизоставан додатак храни. Међутим, у нашој причи овај природни, бијели кристал нашао се у улози грађевинског материјала. Наиме, у Ирану је креирана еколошка зграда нове генерације у којој је смјештен ресторан направљен од соли. Слој соли не само да даје оригиналност овом ресторану, већ помаже и у прочишћавању загађеног градског ваздуха.

Мјесто радње: Иран, а тема, замислите, није нуклеарни програм ове земље. Говоримо о ресторану направљеном потпуно од соли, у граду Шираз. Ово подручје, иначе је познато по природним сланим пећинама, а недалеко се налази и слано језеро Маркхал.

Сва та со, инспирисала је архитекте да креирају један овакав ресторан. Сви архитектонски елементи зграде направљени су од соли, а помијешани су са смолом да би се добила потребна тврдоћа.

Ресторан је назван ''Намак'' што на персијском значи – со.

Идејни творац ресторана од соли је архитекта Алиреза Емтиаз. Да би свој пројекат спровео у дјело биле су му потребне три године.

- Приоритет ми је била околина. Желио сам да користим материјал који неће бити штетан за животну средину или који ће, чак, бити користан. Између бројних могућности, изабрао сам со. Она је јестива, а при томе је материјал од којих се могу градити чак и ресторани, рекао је Алиреза Емтиаз, архитекта.

Со је природно средство за дезинфекцију, а негативни јони пречишћују ваздух од алергена, прашине, дима, бактерија итд.

- Ресторан изледа као природна слана пећина, и то у срцу града и сабраћајне гужве. Чим уђете у ресторан имате осјећај да се налазите у правом природном амбијенту. Тај контраст цијелу ову зграду и ресторан чини другачијим од свега осталог у окружењу, додаје Емтиаз.

Ресторан је урађен од јефтиног, а истовремено еколошки прихватиљивог материјала. Осим соли, коришћене су и рециклиране конзерве од којих су направљени наслони за столице и и степенице које воде на други спрат. Бијела боја соли асоцира на прозрачност и чистоћу.

Ресторан је веома популаран и због свог дизајна. У ово модерно доба, со је углавном предмет расправа када је ријеч о предностима и недостацима њене употребе у храни. Многи заборављају њено љековито дејство. Још се у античкој Грчкој користила као терапеутско средство за респираторне болести, као и неутрализатор токисичних супстанци. Све у свему, ресторан од соли потпуно је у складу са принципима модерне, еколошки прихватљиве градње, а при томе на госте има благотворан ефекат сличан ономе у сланим собама.