latinica  ћирилица
28/02/2015 |  15:59 | Аутор: СРНА

Хрвати траже реорганизацију БиХ (ВИДЕО)

Хрватски народни сабор усвојио је данас у Мостару Декларацију којом се тражи реорганизација БиХ.
ХНС/архива (Фото: Жељко Миличевић) - Фото: klix.ba
ХНС/архива (Фото: Жељко Миличевић)Фото: klix.ba

- С обзиром да смо постојећи Устав добили на међународној конференцији, као дио мировног споразума и уз гаранције Савјета безбједности УН, сматрамо, ако унутрашњег консензуса нема, да је логично да БиХ добије нови устав на новој међународној конференцији о БиХ. Устав који ће креирати симетричну федералну државу у односу на три конститутивна народа, наводи се у Декларацији.

Декларацијом се траже измјене Изборног закона БиХ у вези са избором Предсједништва БиХ, делегата за Дом народа Федерације БиХ и Вијеће народа Републике Српске како би се омогућило да се испоштује легитимитет сва три народа и да би се онемогућиле манипулације и мајоризација.

ХНС предлаже и промјене закона о владама ентитета тако да буде неопходна подршка трећине представника сваког од конститутивних народа за доношење одлука у владама.

Потребно је одмах донијети нови закон о јавном РТВ систему у којем ће се јасно препознати три национална ентитета и идентитета у БиХ, те је потребно реформисати порески систем ради праведног прикупљања и расподјеле јавних прихода, наводи се у декларацији.

Предсједник ХДЗ-а БиХ и члан Предсједништва БиХ Драган Човић поновно је изабран за предсједника ХНС-а. Човић на Сабору није имао противкандидата.

ХНС је усвојио и изјаву о протеклом рату.

На засједању ХНС-а у Мостару учествује око 500 делегата из 12 странака.