latinica  ћирилица
28/02/2015 |  21:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Исплата дугова ММФ грчки приоритет

Грчка намјерава да отпочне разговоре са кредиторима о одлагању дуга, како би га учинила подношљивим, радећи истовремено на реформским мјерама које треба да буду дефинисане до априла, саопштио је данас грчки министар финансија Јанис Варуфакис.

У интервјуу за АП Јанис Варуфакси је нагласио како ће исплата дугова ММФу, од којих неке доспевају у марту, бити приоритет Грчке, док дугови Европској централној банци (ЕЦБ) припадају различитој категорији "и о њима ћемо морати да разговарамо са нашим партнерима и институцијама".

Варуфакис ипак истиче да Грчка не би била прва земља која није испунила обавезе према ММФ-у.

Грчка би у марту требало да исплати ММФ-у око 1,5 милијарди евра, а на љето 6,7 милијарди евра ЕЦБ-у, али због проблема ликвидности ће имати проблема да то оствари.

Варуфакис наглашава како Грчка од ЕЦБ неће тражити одлагање отплата већ начин "да те отплате буду лакше оствариве".

Грчка је прошле недјеље извојевала споразум с министрима финансија осталих чланица еврозоне о четворомјесечном продужење међународне помоћи од 240 милијарди евра.

У замјену за то Атина се обавезала на серију буџетских реформи које ће морати да се конкретизују до априла.

Варифакис наглашава како ће те реформе бити грчки приоритет, али да је нужно учинити нешто и у погледу одрживости огромног грчког дуга.

Грчки дуг тренутно достиже 315 милијарди евра, што одговора нивоу од 176 одсто бруто домаћег прозивода (БДП). Многи истичу како је такав ниво дуга неодржив и да никада не може да буде у потпуности отплаћен.