latinica  ћирилица
02/03/2015 |  09:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери и Лавров почели разговоре о Украјини

Амерички државни секретар Џон Кери и руски министар спољњих послова Сергеј Лавров почели су у Женеви разговоре о ситуацији у Украјини, мање од недјељу дана након што је Кери оптужио Москву да "га у лице лаже" када је у питању сукоб у тој земљи.
Лавров и Кери (архива) - Фото: AP
Лавров и Кери (архива)Фото: AP

Њих двојица су се руковала пред камерама, али атмосфера је била напета и нису давали никакве изјаве, наводи АФП.

Док је на украјинским фронтовима релативно мирно, Лаврову предстоје тешки разговори са Керијем који је прошле недјеље изјавио да руски званичници воде "пропагандну" кампању и лажу "га у лице" када се ради о слању војника и оружја проруским снагама у источној Украјини.

Очекује се да ће Кери, такође, извршити притисак на Лаврова да се побрине да Москва спроведе вјеродостојну истрагу о убиство руског опозиционог лидера Бориса Њемцова.

Кијев и Москва ће данас почети и разговоре о рјешавању спора око гаса који би се могао негативно одразити на испоруку тог енергента Европи, након што је Русија почела да снабдијева дијелове источне Украјине који су под контролом проруских снага.

Ове разговоре ће водити министри енергетике Украјине и Русије, као и потпредсједник Европске комисије Марош Шефчович.

Руска државна енергетска компанија "Гаспром" прошле недјеље је запријетила да ће смањити испоруке гаса Украјини због спора око намјере Москве да гас испоручује директно у области под контролом проруских снага, а онда тражи од Кијева да плати.

Лидери проруских снага у источној Украјини тврде да је Кијев изненада престао да их снабдијева гасом и тражили су гас од Русије, наводи АФП.

Украјинска енергетска компанија "Нафтогас" прошлог мјесеца је престала да испоручује гас у области под контролом проруских снага, уз образложење да испорука није могућа због оштећеног гасовода, али је послије неколико сати објавила да је наставила испоруку.

Руски предсједник Владимир Путин је оптужио Украјину да спроводи "геноцид" остављањем без енергије четири милиона људи који живе на територијама гдје влада хуманитарна криза.