latinica  ћирилица
02/03/2015 |  10:46 | Аутор: СРНА

Зарад политичког опстанка, Порошенко жртвовао војнике

Украјински предсједник Петар Порошенко жртвовао је војнике /процјене говоре да се ради о великом броју погинулих/ у Дебаљцеву, само да би спријечио своје милитантне коалиционе партнере да га оптуже за издају - наводе анлитичари.

Порошено је одбијао да призна да је хиљаде украјинских војника опкољено у мјесту које снаге Донбаса желе да узму и да сасвим повежу територијално Доњецк и Луганск.

Преговори у Минску трајали су 16 часова, а већина тог времена потрошена је у убјеђивању Порошенка да призна да су војници у безизлазном положају и да се нађе начин за њихову предају.

Како то Порошенко није учинио, одмах након преговора услиједио је завршни жесток напад проруских снага, који је довео до предаје дијела војника, напуштања Дебаљцева, али и великих жртава и разарања.

"Шлигл" је писао да дио одговорности сносе и њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Франсоа Оланд, који су покренули мировну мисију, чији је један од циљева, наводно, био рјешавање ситуације у Дебаљцеву.

Они су покушали да убиједе Порошенка у Минску да попусти и да договори повлачње трупа, али је он, у страху од радикала у Кијеву, то одбио.

Порошенко је тако жртвовао људе зарад политичког опстанка - наводе аналитички портали.

Када је својевремено проруско упориште Славјанск било у сличном положају и објективно није могло бити одбрањено, командир снага Донбаса Игор Стрелков наредио је повлачење и спасио животе својих бораца и становништва.

То је посао команданта - да не жртвује људе узалуд и да спријечи непотребне жртве. Порошено је одбио то да учини и изазвао је велики војни пораз уз додатне тешке посљедице.

Када врховни командант жртвује животе својих војника због политичког преживљавања - онда је вријеме да да оставку, процјењују аналитичари.