latinica  ћирилица
02/03/2015 |  10:53 | Аутор: БЕТА

Побједа владајуће странке на изборима у Естонији

Владајућа странка Реформа побиједила је на посланичким изборима у недјељу у Естонији, саопштила је изборна комисија.
Избори у Естонији - Фото: REUTERS
Избори у ЕстонијиФото: REUTERS

Досадашња владајућа коалиција реформиста и социјалдемократа нема већину, па ће премијер Тави Роивас морати да нађе нове савезнике, преноси Бета.

Роивасова странка Реформа је освојила 30 од 101 посланичког мјеста, друга је проруска странка Центар са 27 мјеста, а слиједе социјалдемократе с 15 и конзервативна ИРЛ с 14 посланика.

Центар, који не крије симпатије према Кремљу, освојио је једно посланичко мјесто више у односу на претходне изборе, али аналитичари сматрају да та странка не може наћи савезнике за формирање владе.

Та странка је током предизборне кампање обећала да ће утростручити минималну плату на 1.000 евра и смањити доприносе на социјално осигурање, што су горуће домаће теме.

Руске војне вјежбе на граници с Естонијом у посљедње вријеме су појачале страховање Запада и балтичких земаља да Кремљ намјерава да дестабилизује бивше совјетске републике, као што је, како наводе агенције, учинио с Украјином.

Руси чине 25 одсто становништва Естоније која је била дио Шведске, од 18. вијека дио Руског царства, затим независна послије Првог свјетског рата.

Совјетски Савез ју је окупирао и анектирао 1940. године, а 1941. нацистичка Њемачка. Естонија је 1944. поново пала под совјетску власт које се ослободила 1991. године.