latinica  ћирилица
02/03/2015 |  11:02 | Аутор: Б92

Послије Београда на води, град на пијеску

Компанија "Игл хилс" Мохамеда Алабара планира да у близини египатске престонице Каира изгради потпуно нови град, а пројекат је вриједан 80 милијарди долара.
Послије БГ на води град на пијеску (Foto: Thinkstock) - Фото: B92
Послије БГ на води град на пијеску (Foto: Thinkstock)Фото: B92

Изградња "града будућности" би требало да траје 12 година, а како преноси агенција Блумберг предвиђени су аеродром, хотели, болнице, школе и велики тржни центар.

Компанија у српској јавности позната по пројекту "Београд на води", једна је од двије које су у најозбиљнијим преговорима са египатским властима, а сајт "Арабиан бизнис" тврди да ће она добити посао.

Пројекат ће званично бити представљен сљедећег мјесеца на међународној инвеститорској конференцији у Египту, а град ће бити изграђен источно од Каира.

Египатски званичници нису рекли са којим фирмама се преговара, али је министар за инвестиције Ашраф Салман, потврдио за Блумберг да је избор "сужен на двије компаније из Уједињених Арапских Емирата".

Компанију "Игл хилс" води тим директора из фирме "Емар пропертис", међу којима је и предсједник Емара Мохамед Алабар, који је прошле године био у Београду на представљању пројекта "Београд на води". Како пише Блумберг, из компаније нису жељели да коментаришу овај пројекат.

Египатски премијер Ибрахим Мехлеб је недавно рекао да очекује од "Емара" да игра кључну улогу у "изградњи новог главног града Египта".