latinica  ћирилица
02/03/2015 |  11:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Скупљи гас у Србији

Гас у Србији од данас је скупљи за домаћинства за 5,6 одсто код свих дистрибутера, изузев "Србијагаса". Цијена гаса за домаћинства прикључена на мрежу "Србијагаса" већа је у просјеку за 13 одсто.

Просјечна промјена цијена гаса за домаћинства, због раста курса долара, код свих дистрибутера, изузев "Србијагаса", износиће 5,6 одсто, саопштила је раније Агенција за енергетику Републике Србије, преноси Танјуг.

Код "Србијагаса" је дошло и до промјене цијена коришћења гасних мрежа, које нису мијењане од 2011. године, па ће цијена гаса за домаћинства прикључена на мрежу тог предузећа бити већа у просјеку за 13 одсто, прецизира се у саопштењу.

Након овог повећања, упросјечена цијена гаса за сва домаћинства "Србијагаса" биће 52,4 динара по метру кубном, а код свих осталих дистрибутера 53,2 динара по метру кубном (без ПДВ-а).

Савјет Агенције за енергетику, дао је након претходне провере, сагласност на одлуке о новим цијенама гаса за 33 јавна снабдјевача.

До поскупљења гаса ће, како се наводи, доћи, иако су набавне цијене природног гаса изражене у доларима у првом кварталу 2015. године ниже за 8,6 одсто, јер је дошло до раста курса долара за 16,8 одсто од последње промјене цијена гаса.

У Србији 10 одсто домаћинстава, односно 249.000 има прикључак на гас.

Од септембра 2013. године цена гаса по којој "Србијагас", на основу тендера који је спровела Влада, снабдијева све јавне снабдјеваче, усклађује се са реалним трошковима по којима он купује гас из увоза и домаће производње.