latinica  ћирилица
02/03/2015 |  11:58 | Аутор: Агенције

Необични рођендански ритуали

Упркос овом устаљеном обичају, у неким државама свијета његују се сасвим други обрасци понашања.
 - Фото: РТС
Фото: РТС

Није у свакој од њих фокус на рођенданској торти, већ на неким другим јелима. Неке од занимљивих обичаји.

Јужна Кореја

Слављеници се у овој земљи “часте“ тањиром супе од морских алги. Ријеч је о оброку који због количине хранљивих састојака најчешће једу труднице. Супа, наводно, доноси срећу у наредној години.

Аргентина

Аргентински рођендани прослављају се са сендвичима де мига. Ријеч је о јелу врло сличном чајним сендвичима - двије кришке хљеба без корице између којих се стављају комадићи поврћа, меса и сира. Слављенику се у част добрих жеља вуку уши онолико пута колико година има.

Русија

Традиционални рођендански оброк у Русији подразумијева рибу, кромпир и салату од цвекле. Једу се и слане пирошке с месом или поврћем, а умјесто торте, рођенданске жеље исписују се на воћним питама.

Мексико

Без пињате нема дјечијег рођендана у Мексику. Ријеч је о предметима у облику животиња који се пуне слаткишима, а које слављеник мора да “разбије“ како би дошао до слатких залогаја. Уз то познат је обичај по имену ла мордида (гриз) што је ријеч која се гласно узвикује док се слављеничка глава гура према рођенданској торти.

Гана

Доручак је најважнији оброк у дану и вријеме када људи у Гани славе своје рођендане. Слављеници се часте тврдо куваним јајима и пиреом од поврћа јам, коме се додаје палмино уље.

Енглеска

Дувају се свјећице на рођенданској торти, а приликом печења у бисквит се “сакрије“ новчић као симбол богатства за будућност.

Кина

Дуги резанци симболи су дуговјечности, а кувана јаја знакови плодности, па се обје намирнице обавезно једу на кинеским рођенданским прославама. Обично је ријеч о супи, која садржи више различитих намирница.

Бразил

Бригадеиро куглице су рођендански хит у Бразилу. Ријеч је о слатким куглицама које се припремају од кондензованог млијека и чоколадног праха, а које се украшава чоколадним мрвицама. Дјеца такође једу слаткише у облику воћа или поврћа.

Аустралија

Вилењачки хљеб типична је рођенданска посластица у Аустралији. Ријеч је о врло једноставном и слатком пекарском производу, коме се додаје мноштво шарених мрвица за украшавање.