latinica  ћирилица
02/03/2015 |  12:54 | Аутор: СРНА

Варуфакис: Интелигентно рестуктурисати дугове

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис позвао је данас на "интелигентно" реструктурисање дугова Грчке и признао да је отпис задужења неприхватљив за међународне кредиторе.

"Отпис је ружна ријеч. Схватио сам то. Као што ми не желимо да чујемо ријеч `тројка`, наши кредитори не желе да чују ријеч `отпис`", изјавио је Варуфакис, а преноси њемачки дневник "Ханделзблат".

Тројка је термин за кредиторе из ЕУ, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда.

"Постоје много интелигентнија рјешења, замјена, на примјер"", додао је Варуфакис.

Према том механизму, Грчка може да изврши трансформацију у државне обвезнице дијела позајмице коју је добила из европског кризног фонда.

Варуфакис тврди да би камата и стопа отплате коју би Атина плаћала на ове обвезнице могла бити стабилизована према грчкој стопи економског раста.

Прошлог мјесеца, министри финансија земаља еврозоне сагласили су се да Атини продуже програм финансијске помоћи до јуна како би обје стране добиле вријеме за израду новог договора.

Заузврат, грчке власти треба израде нову листу приједлога за реформе.

"Не желим да Грчка нагомила нове дугове. Нови договор који желимо да постигнемо до краја јуна мора бити за раст, заснован на инвестицијама приватног сектора. Уколико се можемо вратити економском расту и на интелигентан начин извршити реструктурисање дијела дуга, без измјене номиналног износа, онда проблем дуговања може бити рјешен", закључио је Варуфакис.