latinica  ћирилица
02/03/2015 |  13:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Украјинска манекенка тврди да није видела убицу Њемцова

Украјинска манекенка Ана Дурицкаја, која је била у друштву руског опозиционара Бориса Њемцова кад је убијен у петак у Москви, изјавила је да није видјела убицу, већ само његов аутомобил.

Она је у изјави за телевизијску станицу Дожд рекла да није видјела ништа сумњиво у тренуцима прије убиства, а током самог чина није успјела добро да види убицу, пренијела је агенција Спутњик.

"Окренула сам се и све што сам видјела је аутомобил свијетле боје. Нисам могла да разазнам ни марку, ни модел ни таблице пошто се возило брзо удаљавало са мјеста убиства", рекла је Дурицкаја.

Надзорне камере су снимиле убиство Њемцова, али се на снимку види тренутак прије и послије убиства, али не и сам чин, пренијели су руски медији.

Тај видео-снимак објавила је јуче московска телевизија "Центар" (ТВЦ), пренио је сајт Раша тудеј.

Злочин, који се догодио на Москворецком мосту у центру Москве, снимила је камера која снима временске услове у центру града а која припада телевизији ТВЦ.

Снимак је обухватио широк кадар Москворецког моста, у близини Кремља, али је квалитет снимка такав да могу да се разазнају само аутомобили на мосту и фигуре људи који се крећу по њему.

Како наводи "Раша тудеј", снимак показује да је Њемцов убијен у 23.31 сати по московском времену, а да га је убица чекао на степеницама моста.

Сам тренутак убиства није снимљен, пошто је Њемцова и његову пратиљу, жену у бијелом капуту за коју се претпоставља да је Дурицкаја, у том моменту заклонило возило за чишћење снијега које је пролазило мостом.

Убица је затим потрчао према аутомобилу који га је чекао неколико метара даље на мосту, ушао је на мјесто сувозача и напустио мјесто злочина.

Раније те вечери су безбједносне камере снимиле Њемцова и Дурицкају како одвојено стижу у московски тржни центар ГУМ на Црвеном тргу око 22 сата по локалном времену.

Опозиционар и манекенка су наводно вечерали у једном од ресторана у склопу ГУМ-а, а затим су одлучили да прошетају до његовог стана, који се налази у близини и до којег су морали да пређу преко Москворецког моста.

Њемцов је убијен у петак касно навече у центру Москве, недалеко од Кремља, дан уочи великог митинга који је припремала опозиција.

Руски истражни органи истражују пет могућих мотива за убиство Њемцова, укључујући пријетње које је он добио због свог става према нападу на француски сатирички лист "Шарли ебдо", а разматрају се и могући пословни и лични мотиви.