latinica  ћирилица
02/03/2015 |  16:59 | Аутор: СРНА

Форбс: Бил Гејтс поново најбогатији

Амерички магазин Форбс поново је прогласио оснивача Мајкрософта Била Гејтса за најбогатијег човјека на свијету, другу годину узастопно.
Бил Гејтс - Фото: ФОНЕТ
Бил ГејтсФото: ФОНЕТ

Гејтс је на глобалној листи милијардера "потукао" мексичког бизнисмена Карлоса Слима, наводи "Форбс" и додаје да у свијету постоји 1.862 милијардера, што је повећање за 181 у протеклих 12 мјесеци.

Гејтсов нето приход повећан је за три милијарде долара у периоду од 12 мјесеци, до 13. фебруара ове године, на 79 милијарди долара.

Познати амерички инвеститор Ворен Бафет преузео је треће мјесто, са нето имовином од 72,7 милијарди долара, од Амансија Ортеге, оснивача шпанске модне куће "Зара".

Листом су поново доминирали оснивачи и извршни директори америчких технолошких фирми, који чине шест од 20 најбогатијих људи у свијету.

Прва жена на листи је Кристи Волтон, удовица Џона Волтона, једна од насљедница компаније "Волмарт", преноси Би-Би-Си.

Она је проглашавана најбогатијом женом у свијету у посљедњих пет од шест година.

Оснивач и директор "Фејсбука" Марк Зукерберг попео се за пет мјеста, на 16. позицију, са нето имовином од 33,4 милијарди долара. Ово је први пут да је он на листи 20 најбогатијих људи у свијету.

Најмлађи милијардер је 24-годишњи Еван Шпигл, суоснивач апликације за слање порука "Снепчет", са богатством од 1,5 милијарди долара.

Елизабет Холмс,оснивач фирме за тестирање крви "Теранос", први пут је на овој листи као најмлађа жена, са богатством од 4,5 милијарди долара.

САД доминирају међу првих 20, са 15 најбогатијих људи у свијету.

На листи је 290 нових имена, укључујући 71 из Кине. Такође, постоји и нови рекорд од 46 милијардера млађих од 40 година.

Са листе је испало 138 људи у односу на прошлу годину а најистакнутији од њих је актуелни украјински предсједник и бивши "краљ чоколаде" Петро Порошенко.

На листи се први пут појављује и Гватемала са својим првим милијардером. Ријеч је о Марију Лопезу Естради, који посједује фирму "Комсел", у чијем је власништву половина тржишта мобилне телефоније у тој земљи.