latinica  ћирилица
02/03/2015 |  18:11 | Аутор: Агенције

Канађани намирисали злато у Србији

Канадска компанија "Авала рисорсис" ће ове године обавити нове теренске радове на пројекту Туларе у општини Медвеђа на југу Србије, најављено је из компаније.

Радови ће бити значајни за дефинисање зоне минерализације злата, сребра и олова на површини, пошто су досадашњи, како се наводи, "дали охрабрујуће резултате".

"За сада је циљано подручје још увијек мало истражено, али су у плану за ову годину нови теренски радови, који имају за циљ да тестирају паралелне зоне и на тај начин доведу до увећања потенцијала истражног подручја“, изјавио је менаџер истраживања у компанији Џастин ван дер Торн.

У званичном саопштењу компаније презентовани су резултати раскопа са јужног дијела истражног простора Туларе, гдје су претходно већ откривена два лежишта бакра и злата, "Кисељак" и "Јелоу крик".

"Авала рисорсис је прошле године преузела Пројекат Туларе, након њене интеграције са компанијом Дунав рисорсис у Канади, тако да ће будуће активности обухватати и детаљне анализе досадашњих радова и резултата на датом пројекту“, рекао је Ван дер Торн.

У саопштењу се такође најављују додатни истраживацки радови на Пројекту злата Тимок, који се налази на истоку Србије у близини Жагубице, ради проширења до сада дефинисаних лежишта.

Компанија је раније објавила да би, на основу досадашњих резултата истраживања и прелиминарне студије, отварање првог рудника злата у Србији коштало око 177 милиона долара. Уколико се планови остваре, у руднику би посао нашло 250 радника, а Република Србија би на основу рудне ренте могла за десет година да добије више од 30 милиона долара.