latinica  ћирилица
02/03/2015 |  18:29 | Аутор: РТС

УЕФА: Поступак против навијача Фејнорда, али и против Љајића

Европска фудбалска унија покренула је дисциплински поступак против холандског Фејенорда, оптужујући навијаче клуба за расистичко понашање на утакмици Лиге Европе са Ромом, а такође покренут је и поступак против фудбалера италијанске екипе Адема Љајића.

Српски фудбалер оптужен је за "провоцирање навијача" Фејенорда приликом прославе постигнутог гола на утакмици са холандским тимом.

У саопштењу Уефе наводи се да се Фејенорд терети за лошу организацију меча и убацивање пиротехничких средстава на терен, као и да се поступак води против Роме, чији су играчи каснили на почетак утакмице.

Први инцидент на мечу шеснаестине финала Лиге Европа између Фејенорда и Роме, одиграног у четвртак, десио се у 39. минуту, када су навијачи холандског клуба гађали фудбалера "вучице", Жервиња, великом гуменом бананом. Касније је стигло објашњење да то није заправо било усмјерено против фудбалера из Обале Слоноваче, односно да је гумена банана стандардни део навијачког колорита на стадиону тима из Ротердама, без расистичке позадине.

Међутим, ту није био крај инцидентима. Српски интернационалац, Љајић, довео је Рому до предности у 45. минуту, а гол је прославио трком ка навиајчима Фејенорда, који су га засули петардама.

Адем Љајић на утакмици са Фејнордом (ФОТО: AFP/GETTY IMAGES)

Трећи инцидент догодио се 54. минуту, када је играч домаће екипе Мичел те Верде добио црвени картон, а незадовољна публика Фејенорда је поново почела да убацује петарде на терен, као и велики број оштрих предмета.

Утакмица је због проблема са навијачима на стадиону на 15 минута прекинута у другом полувремену.

Полиција у Ротердаму ухапсила је 42 особе прије и послије утакмице Фејенорда и Роме, која је завршена побједом италијанског тима од 2:1.

Навијачи Фејенорда су 19. фебруара прије почетка прве утакмице правили нереде у Риму и страховало се да ће присталице Роме исто учинити у Ротердаму, али у граду није било већих инцидената.