latinica  ћирилица
02/03/2015 |  18:56 | Аутор: Агенције

Грчка представила прве мјере за борбу против сиромаштва

Бесплатна струја, државне субвенције за плаћање станарине и бонови за храну су неке од мјера за борбу против сиромаштва које је данас предложила љевичарска влада у Атини, а грчки парламент би требало да их усвоји у наредним данима, преноси Франс прес.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Како наводи француска агенција, која је имала увид у документ грчке Владе, Грчка је у обавези према међународним кредиторима да се уздржи од усвајања мјера које могу гурнути државни буџет у дефицит. Неколико владиних званичника је, међутим, поручило да најновији закон неће донијети додатне трошкове, као и да ће повећати тражњу у кризом погођеној привреди.

"Влада је обећала да ће зауставити кретање земље ка потпуној социјалној катастрофи. Из тог разлога, први закон који ће бити поднесен парламенту садржи мјере за борбу против хуманитарне кризе", изјавио је један неименовани извор из грчке владе, не прецизирајући датум усвајања тог закона у парламенту.

Према најновијем плану, влада ће поново прикључити струју домаћинствима која нису била у стању да измире своје рачуне.

До 30.000 домаћинстава ће, према истом плану, добити мјесечне субвенције за плаћање станарине у износу од између 70 до 220 евра, док ће око 300.000 људи добити бонове за храну, и друге основне намирнице од компанија које буду укључене у овај програм.

Приоритет ће бити породице са малом дјецом, незапослени и сиромашни, наводи се у документу грчке владе.