latinica  ћирилица
02/03/2015 |  21:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Фидел Кастро са ослобођеним кубанским обавјештајцима

Некадашњи лидер Кубе Фидел Кастро састао се са тројицом агената кубанске обавјештајне службе који су ослобођени из америчког затвора децембра прошле године.

У писму објављеном у неколико државних листова, 88-годишњи Кастро је навео да се са обавјештајцима састао у сриједу у својој кући у Хавани, 73 дана након што су поново крочили на кубанску територију.

"Био сам срећан сатима слушајући изузетне приче о херојству те групе", истакао је Кастро.

Он је навео да су обавјештајци "антитерористички хероји који никада нису наудили САД и који су покушавали да спријече терористичке акције против кубанског народа".

Фотографије тог сусрета објављене су на сајту дневника Гранма, а на њима се види Фидел Кастро, упадљиво мршав у црно-плавој тренерци, како сједи окружен тројицом агената и још двојицом која су ослобођена раније, пренијела је агенција АФП.

Прије него што је препустио власт млађем брату Раулу Кастру 2006. године, Фидел је редовно позивао да се ослободи "кубанска петорка", група ухапшена у Мајамију у септембру 1998. године која је три године касније осуђена због шпијунаже.

Хавана је признала да су у питању агенти обавјештајне службе, али је и навела да су они шпијунирали милитантне кубанске групе у егзилу, а не америчку владу.

Двојици агената је казна смањена, па су се они вратили кући 2013. и 2014. године. Преостала тројица су се вратила у земљу 17. децембра, на дан када су предсједници Кубе и САД, Раул Кастро и Барак Обама, објавили нормализацију односа двије земље.

Раул Кастро је 25. фебруара одликовао петорицу кубанских обавјештајаца који су провели више година у америчким затворима.

Херардо Ернандес, Антонио Гереро, Рамон Лабанино, Рене Гонсалес и Фернандо Гонсалес су били кубански обавјештајци, чија је "осиња мрежа" била активна на Флориди деведесетих година прошлог вијека.