latinica  ћирилица
02/03/2015 |  22:05 | Аутор: РТРС

"Индиректно" о посљедицама референдума из 1992. године

Какве су посљедице референдума о независности из 92. године, зашто тадашње Предсједништво РБиХ није испоштовало сопствену одлуку да резултати референдума не прејудицирају будућу организацију БиХ, због чега је Алија Изетбеговић одбио Кутиљеров мировни план?
Индиректно - Фото: РТРС
ИндиректноФото: РТРС

Ово су теме о којима је разговарано у вечерашњој емисији "Индиректно".

Посланик у првом сазиву Скупштине српског народа у БиХ, Слободан Бијелић, референдум из 1992.године окарактерисао је као трагичан догађај по судбину БиХ. Када је у фебруару 1991. године Алија Изетбеговић рекао да би за суверену Босну жртвовао мир, то је, каже, требало да буде упозорење. 

"Постојао је закључак Скупштине, озбиљан документ којим су три представника народа закључили да неће бити донесене никакве одлуке од капиталног значаја, од виталног интереса по било који народ прегласавањем тог народа. То је то било нешто као свето слово из 1991.године. Одлука о референдуму је прекршила то'', рекао је Бијелић.

Етхем Бичакчић из Форума парламентараца 1990. рекао је да је у Парламенту било такво расположење и да је легитимно донио ту одлуку. " Жао ми је што су посланици изашли прије тога, али је био кворум и било је већинско одлучивање'', истакао је Бичакчић.

Милорад Дмичић, замјеник генералног секретара Предсједништва БиХ, током 1990. рекао је да су постојале процјене да ће се ситуација у БиХ неповољно одвијати за српски народ. "Нисмо били сигурни да ли је искреност хрватског народа по питању референдума била довољно препознатљива'', рекао је Дмичић.