latinica  ћирилица
02/03/2015 |  22:19 | Аутор: Агенције

Грушко: НАТО се окреће према Истоку

Сјеверноатлантски савез (НАТО) искористио је украјинску кризу за заокрет ка Истоку, изјавио је данас стални представник Русије при НАТО Александар Грушко.

Према његовим ријечима, ширење присуства НАТО у источној Европи значи само једно: НАТО покушава да се врати својој првобитној намјени - заштити од пријетње са Истока.

"Украјинску кризу НАТО је искористио за ту врсту заокрета", рекао је Грушко за ТВ "Русија 24".

НАТО је, како је нагласио, ушао у сложену етапу унутрашњег развоја - фактички се повукао из Авганистана и сада у мисији у тој земљи у односу на ранијих око 140.000 припадника међународног контингента има до 11.000 војника.

Поред тога, рекао је Грушко, у Западној Европи "осјећа се умор од операција НАТО-а", које "ништа нису пружиле са тачке гледишта европске безбједности".

" Много прије украјинских догађаја било је јасно да ће Алијанса тражити своју нову намјену. У том смислу украјинску кризу искористили су у потпуности како би распоредили Алијансу ка Истоку и бавили се сопственим војним припремама против замишљене пријетње из правца Русије", казао је он.

Грушко је додао да "све што данас спроводи Алијанса, представља предмет детаљне анализе  са војног и  политичког становишта".

"Нећу сада да говорим о војној страни тог питања, јер планови нису завршени.Још нису донијете одлуке о томе каква ће бити конфигурација НАТО на територијама уз Русију", рекао је Грушко, додајући да је "очигледно једно - да све те акције погоршавају регионалну и европску безбједност" те стварају ризик по руску безбједност.

"Наравно, предузећемо све неопходне мјере - војнотехничке и политичке, како би неутралисали те евентуалне пријетње", казао је стални представник Русије при НАТО.