latinica  ћирилица
03/03/2015 |  08:48 | Аутор: АП

Четворка оцијенила да има напретка у Украјини

Напретка у Украјини има, али ситуација треба још да се "побољша", констатовали су данас у телефонском разговору француски предсједник Франсоа Оланд, њемачка канцеларка Ангела Меркел те руски и украјински предсједници Владимир Путин и Петро Порошенко, саопштила је данас Јелисејска палата.

"Размотрено је стање спровођења пакета мјера усвојеног у Минску 12. фебруара. Напредак је констатован, али ситуација треба да се побољша", наводи се у саопштењу.

Четворо лидера договорили су се да затраже од ОЕБС-а да има директнију улогу како би се побољшала примјена прекида ватре и повлачење тешког наоружања и да даје дневне извјештаје о њиховом спровођењу, наводи се у саопштењу.

Они су оцијенили да би ослобађање затвореника и хуманитарна помоћ требало да се спроводи уз помоћ Међународног комитета Црвеног крста, наводи се у саопштењу и прецизира да ће се представници министарстава вањских послова земаља на које се ово односи састати у петак да размотре примјену пакета мјера усвојених у Минску.

Рјешење украјинске кризе је данас био предмет интензивне дипломатске активности и у Женеви, током отворене сједнице УН-овог Вијећа за људска права.