latinica  ћирилица
03/03/2015 |  09:01 | Аутор: Би-би-си

Данас сахрана Бориса Немцова у Москви

Сахрана руског опозиционара Бориса Немцова, којег је у петак увече у центру Москве убио засад непознати нападач, биће одржана данас, објавили су руски медији.

Стотине људи чека у реду да ода посљедњу пошту Борису Немцову, чије је тијело у отвореном ковчегу изложено у Сахаровском центру у Москви. Поред ковчега стоје његова породица, пријатељи, сарадници, а ка Сахаровском центру непрестано пристижу људи са цвијећем. Ред се, како преноси агенција Спутњик, протеже преко читавог трга који је окружен припадницима полиције.

Посљедњу пошту Немцову одали су потпредсједници руске владе Сергеј Приходко и Аркадиј Дворкович, који је на ковчег положио букет црвеног цвијећа, као и портпарол руског премијера. Комеморацији присуствују и предсједник Руског удружења индустријалаца и предузетника Александар Шоикин, као и делегација Владе Јарославлске области и парламента чији је Немцов био посланик. Ту су и бивши премијер, а сада опозиционар Михаил Касјанов, амерички амбасадор у Москви Џон Тефт, бивши британски премијер Џон Мејџор и многи други.

Руске власти су забраниле вишим званичницима Пољске и Летоније, који су жељели да присуствују сахрани, да уђу у Русију. Предсједник пољског Сената Богдан Борусевич изјавио је синоћ да му руске власти нису одобриле визу како би могао да присуствује сахрани Немцова. Из МИП Пољске је речено да је то одмазда за то што се на листи санкција ЕУ нашла Валентина Матвијенко, предсједница Савјета федерације, Горњег дома руске скупштине.

Осим тога, летонска политичарка Сандра Калнијете је синоћ изјавила да јој руске власти на аеродрому Шереметјево у Москви нису дозволиле улазак у земљу, гдје је хтјела да присуствује сахрани Немцова.

Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни, који је такође желио да присуствује сахрани, а налази се у 15-дневном притвору због дијељења летака за најављивање протеста, није добио дозволу за привремени излазак из затвора, наводи Би-Би-Си.

Немцов ће бити сахрањен данас на Троекуровском гробљу.