latinica  ћирилица
03/03/2015 |  09:04 | Аутор: СРНА

Хилари Клинтон прекршила савезни закон?

Постоји могућност да је бивши амерички државни секретар Хилари Клинтон прекршила савезни закон употребом своје личне електронске поште за размјену пословних порука, пише амерички дневник "Њујорк тајмс".
 - Фото: AP
Фото: AP

Лист наводи да је Клинтонова током четворогодишњег мандата у Стејт департменту сав свој званични посао обављала са своје приватне електронске поште.

Према писању "Њујорк тајмса", Клинтонова, која је с функције државног секретара отишла 2013. године, недавно је Стејт департменту предала 55.000 страна електронске поште као одговор на напоре те службе да поштује регулативе о чувању података.

"Према савезном Закону сва писма и поруке које су написали и примили државни званичници су владини подаци и мораји бити сачувани", пише дневник, напомињући да је, према регулативама из мандата Клинтонове, она требала да сачува те податке.

Лист преноси мишљење стручњака, који су изразили увјерење да би само у ванредним ситуацијама приватна електронска пошта требало да буде употријебљена за званичне послове владе.

Портпарол Клинтонове рекао је "Њујорк тајмсу" да је она поштовала правила "дословно и у духу регулатива" и да очекује да ће њена преписка бити задржана. Он није желио да говори о детаљима зашто је она водила послове с личне електронске поште.

Портпаролка Стејт департмента Мери Харф изјавила је да су од бивших државних секретара затражили да предају све податке које имају ради побољшања очувања информација.

"Одговарајући на тај захтјев, Клинтонова нам је послала поруке које је примила и добила током службе", навела је Харфова.

Амерички медији и стручњаци спекулишу да би Клинтонова могла бити кандидат за номинацију Демократске партије на предсједничким изборима наредне године.