latinica  ћирилица
03/03/2015 |  10:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Бескућник убијен јер је покушао да отме пиштољ полицији

Полицајци су убили бескућника у Лос Анђелесу због тога што је покушао да отме једном од њих пиштољ, изјавио је шеф полиције Лос Анђелеса Чарли Бек.

Он се налази под великим притиском пошто је случајни пролазник снимио убиство бескућника протеклог викенда и објавио га на друштвеним мрежама, па је тај чин наишао на општу осуду.

"Док се на земљи борио са полицајцима, он је силом зграбио један од њихових пиштоља, због чега је један од полицајац пуцао и усмртио га", рекао је Бек.

Два полицајца која су учествовала у овом догађају на себи су имала камере, у оквиру пројекта чији је циљ разјашњавање случајева у оваквим спорним ситуацијама, објаснио је Бек.

Снимак који су направили полицајци није објављен. "У овој фази истраге би требало да га објавимо", казао је Бек, додајући да вјерује да су полицајци "поступали саосјећајно све до тренутка када је примјена силе била неопходна".

На аматерском снимку се види физички обрачун између убијеног мушкарца и неколико полицајаца у Скид Роу, близу центра Лос Анђелеса гдје живи велики број бескућника.

На видео снимку се види како жртва удара полицајце који покушавају да га савладају. Затим се чује глас који виче: "Баците пиштољ!" После тога се чује неколико пуцњева и пролазници како вриште.

Бек тврди да је прегледао снимак на коме један од полицајаца више пута понавља: "Узео ми је пиштољ!"

Полиција Лос Анђелеса је раније саопштила да су три полицајца пуцала на жртву, наводи АФП.

Они су дошли на то мјесто након што је пријављена крађа и покушавали су да приведу осумњиченог који је пружао физички отпор, испричао је Бек новинарима у сједишту полиције Лос Анђелеса.

Током борбе са осумњиченим полиција је употријебила и електрични шокер, али то није имало много ефекта, тврди Бек.

Истрагу о овом случају спровешће независни генерални инспектор, окружни тужилац и Истражна дивизија полиције Лос Анђелеса, изјавио је портпарол полиције Енди Смит.

Два полицајца су задобила лакше повреде, а они који су пуцали у жртву склоњени су са терена и послати кући до даљег, додао је Смит.

За сада није познато колико полицајаца је учествовало у овом догађају нити колико пута је пуцано у жртву, рекао је портпарол, додајући да ће идентитет убијеног бити објављен када његова породица буде обавијештена.