latinica  ћирилица
03/03/2015 |  12:02 | Аутор: СРНА

Китаровић: Територијални интегритет БиХ кључан за сваки облик подршке (ВИДЕО)

Прву званичну посјету БиХ након ступања на функцију предсједника Хрватске, Колинда Грабар-Китаровић почела је у Сарајеву сусретом са члановима Предсједништва БиХ.
Колинда Грабар-Китаровић у првој званичној посјети БиХ - Фото: СРНА
Колинда Грабар-Китаровић у првој званичној посјети БиХФото: СРНА

18:20 Односи БиХ и Хрватске развијају се у духу добросусједства, рјешавања отворених питања и унапређења регионалне сарадње на свим пољима, чиме се испуњавају европски стандарди у области билатералних односа двије сусједне земље, наглашено је у разговору чланова Заједничког колегијума оба дома парламента са предсједником Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић.

Китаровићева је рекла да је у БиХ дошла са порукама пријатељства и добросусједства, и додала да Загреб и Сарајево нису далеко, већ близу, и да блискост желе да задрже у односима двије земље, саопштено је из парламента БиХ.

Предсједавајући Дома народа парламента БиХ Бариша Чолак поздравио је чињеницу да је новозабрани предсједник Хрватске испунила обећање и изабрала БиХ као прву земљу коју је посјетила.

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Шефик Џаферовић пожелио је да се добросусједски односи БиХ и Хрватске наставе развијати на највишем нивоу.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић рекао је да посјету предсједника Хрватске схвата као гест добре воље и као намјеру да двије сусједне земље побољшају односе на свим нивоима.

Предсједници Хрватске обратила се и замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто, која је оцијенила да долазак Китаровићеве у БиХ доживљава као посјету пријатеља.

17:50 Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда рекао је данас у разговору са предсједником Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић да је БиХ земља са много неискориштених потенцијала и да је у идућем периоду неопходно наставити радити на регионалној сарадњи како би била унапријеђена привредна сарадња и како би било оживљено предузетништво.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да је Беванда упознао Грабар-Китаровић о досадашњим активностима на успостављању власти у БиХ на свим нивоима и изразио наду да ће тај процес бити ускоро и окончан.

Он је рекао да су БиХ и Хрватска двије пријатељске земље које имају заједничке интересе и захвалио за подршку коју Хрватска пружа БиХ на њеном путу ка ЕУ.

Грабар-Китаровић је рекла да је дошла у БиХ да пошаље поруку пријатељства, добросусједства и сарадње између двије земље и најавила да ће се наставити залагати за европски и евроатлантски пут БиХ, као и за испуњавање услова за МАП.

Састанку је присуствовала и амбасадор БиХ у Хрватској Азра Калајџисалиховић.

13:35 Суверенитет, територијални интегритет и независност БиХ кључни су услови за сваки облик подршке и институционалне сарадње међународне заједнице, односно САД, ЕУ, па и Хрватске, према БиХ, изјавила је у Сарајеву предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић.

"При томе, мислим на подршку европском, али и евроатлантском путу БиХ", рекла је Китаровићева на конференцији за новинаре у Сарајеву, након састанка делегација Хрватске и БиХ у Предсједништву БиХ.

Она је изразила жељу да БиХ и све државе у региону, које то желе, остваре пуноправно чланство у ЕУ и НАТО.

Изражавајући задовољство због посјете предсједника Хрватске БиХ, Иванић је оцијенио да су Хрватска и БиХ двије истински пријатељске земље и захвалио званичном Загребу на свеукупној подршци БиХ, а посебно подршци коју Загреб пружа БиХ на њеном европском путу.

12.02 Састанку у Предсједништву БиХ, претходио је свечани дочек Китаровићеве, уз војне почасти.

фото: СРНА

Хрватска предсједница ће се састати и са члановима колегијума Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Шефиком Џаферовићем, Борјаном Кришто, Младеном Босићем, Баришом Чолаком, Огњеном Тадићем и Сафетом Софтићем.

Планиран је и њен разговор са предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом.

Из кабинета предсједника Хрватске саопштено је раније да Китаровићева овом посјетом жели симболично да подржи пут БиХ ка ЕУ и допринесе равноправности Хрвата који живе у БиХ.

Она је раније рекла да је за прву посјету у својству предсједника Хрватске изабрала управо БиХ, јер је Хрватска заинтересована за стабилност БиХ, најприје, за "конститутивну равноправност сва три народа" и за улазак БиХ у ЕУ и НАТО.