latinica  ћирилица
03/03/2015 |  12:09 | Аутор: СРНА

Упозоравајуће: На Интернету доминирају теоретичари завјера!

Присталице теорија завјере предњаче на друштвеним мрежама и много су агилније у коментарисању вијести од оних који вјерују у науку, показује истраживање.

У студији проведеној на великом узорку од 1,2 милиона људи у САД и Италији, истраженео је како се вијести из сфере теорије завјере и научне сфере конзумирају и обликују на Фејсбуку и другим друштвенм мрежама.

Стручњаци су у интернет простор лансирали 4.709 "троловских" информација (неистинитих, често ироничних тврдњи са циљем распиривања расправе), те саркастичних имитација теорија завјере.

Резултати су показали да су чак 77,92 одсто "лајкова", те 80,86 одсто сагласних коментара на те вијести упутили корисници који често посјећују странице теоретичара завјера. Они нису препознали дезинформације чак ни када су биле - измишљена сатира.

Корисници страница теорија завјера више су фокусирани на постове у властитој заједници /међу истомишљеницима/ и пажња им је снажније оријентисана на ширење тих идеја.

С друге стране, корисници научних вијести мање су заокупљени њиховим ширењем међу истомишњеницима и више су склони да коментиришу на страницама теоретичара завјера.

Стручњаци сматрају да је једно могуће тумачење оваквог понашања то да присталице завјера желе да шире оно што сматрају занемареним у службеном размишљању, док други настоје да спријечи ширење теорија завјера које се не базирају на провјереним чињеницама.

На сваки "лајк" и коментар на научној страници долази многоструко више "лајкова" и коментара корисника страница теорија завјера.

Овај податак, упозоравају стручњаци, ни најмање није безопасан, јер теорије завјера које се највише шире Интернетом у посљедње вријеме у развијеним земљама - почињу да односе животе.