latinica  ћирилица
03/03/2015 |  12:25 | Аутор: Агенције

Годину послије - ни трага од несталог малезијског авиона

Током интензивне подморске потраге за несталим авионом компаније Малезија ерлајнза, до сада је пронађено само неколико бродских контејнера, али нема ни трага летјелици, изјавио је шеф аустралијског Бироа за безбједност у саобраћају, Мартин Долан.
Потрага за авионом Малезијан Ерлајнса" са 239 путника и чланова посаде - Фото: Screenshot
Потрага за авионом Малезијан Ерлајнса" са 239 путника и чланова посадеФото: Screenshot

Авион је прије годину дана нестао са радарских екрана са 239 путника и чланова посаде на путу из Куала Лумпура ка Пекингу и вјерује се да се срушио у најдубљи и најудаљенији дио океана далеко од западне обале Аустралије.

Долан је истакао да је током потраге сонаром пронађено више производа, које је човјек направио, углавном контејнери, али да нема никаквих остатака који би подсјећали на авион Малезија ерлајнза.

Аустралијске и малезијске власти усмјериле су потрагу на зону дугу и широку 60.000 квадратних километара и до сада су обрадили 40 одсто те територије.

Очекује се да ће претрага тог подручја бити завршена у мају, али Долан наглашава да је још рано говорити о томе да ли би алција могла бити и продужена, јер се очекује погоршање времена.

"Посљедњи поздрав" родном острву пилота је кључ нестанка!

Искусни британски пилот Боинга 777, Сајмон Харди, провео шест мјесеци анализирајући податке с изгубљеног лета који је нестао с радара прије годину дана с 239 путника, надајући се да ће ријешити мистерију нестанка. Закључио је да су спасилачке акције, проведени у Индијском океану, вођене на погрешним локацијама, јер је авион пао на 100 наутичких миља даље.

"Уклети" лет МХ370 Малезија Ерлајнса кренуо је на емотивни прелет "посљедњег поздрава" поред Пенанга, острва са кога потиче пилот Захари Ахмед, прије него што је намјерно спуштен у океан гдје је потонуо, хиљадама километара далеко од најближег копна, тврди британски пилот.

- Прелет авиона преко Пенанга није уобичајен и то је кључ за откривање починиоца - увјерен је Харди.

Његову теорију подржава и Дејвид Лермонт, водећи безбједносни стручњак за летове.

Харди каже да је пилот учинио "невјеројатну ствар", осам пута је улијетао у ваздушни простор Малезије и Тајланда чиме је збунио контролоре лета. Након тога, авион је направио снажан заокрет за 180 степени према Пенангу.

- Требали су ми мјесеци да ово откријем. Слично сам и ја радио када је ријеч о Улуруу, аустралијском чуду природе. То је био кључ. Више пута сам и сам направио такав маневар како бих видио овај локалитет. Неко је желио да има емотиван поглед на Пенанг - објашњава Харди.

Иако спасилачке екипе сматрају да се авион срушио, Харди вјерује да је пилот спустио летјелицу на површину океана и онда је потопио, чиме је објашњен недостатак олупине и разних крхотина. Власти Аустралије су у контакту са Хардијем и  саме су потврдиле вјеродостојност оваквих могућности.