latinica  ћирилица
03/03/2015 |  13:03 | Аутор: СРНА

Радуљ: Стање у правосуђу БиХ алармантно

Замјеник министра правде БиХ, Срђан Радуљ, оцијенио је да је утицај политике на Суд и Тужилаштво БиХ огроман, и упозорио да је стање у правосуђу алармантно.

- Одређене политичке елите држе под контролом кључне карике у овим институцијама, онемогућавајући било какве промјене. Толико неправилности и незаконитости које се сваки дан дешавају, пријете да униште цјелокупан правосудни систем. Сада се не може рећи да имамо независно, одговорно и непристрасно правосуђе - упозорио је Радуљ.

Према његовим ријечима, критике не долазе више само из законодавне и извршне власти, већ од највиших носилаца правосудних функција.

- Очигледно, незадовољство кулминира код оних који свој посао раде у складу са законом и буду подвргнути притисцима - оцијенио је Радуљ.

Он је упозорио да ће, ако убрзо не буде кључних и дубоких резова, правосуђе на крају само себе уништити.

Бивши замјеник главног тужиоца и шеф Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ, Драган Чорлија, рекао је раније да главни тужилац БиХ, Горан Салиховић, никада није желио да се ради на предмету против Атифа Дудаковића и да то од њега никада није ни тражио.

Чорлија, којег је Салиховић у августу прошле године смијенио, тврдећи да четири године није ништа урадио у предмету против Дудаковића, наводи да га Салиховић јавно компромитује да би прикрио своје слабости и несналажење у организацији и раду Тужилаштва.