latinica  ћирилица
03/03/2015 |  13:23 | Аутор: СРНА

Никшић: Предсједник ФБиХ нема право обустављати активности Владе

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић поручио је данас предсједнику ФБиХ Маринку Чавари да као предсједник нема право обустављати активности које су прописане Уставом и законом као надлежности Владе, односно било којег другог извршног органа.

Никшић је у писму упућеном Чавари истакао да сваки такав покушај представља грубо кршење Устава и закона ФБиХ који врло јасно, прецизно и таксативно прописују овлашћења и једног и другог органа извршне власти.

Он је позвао Чавару да што прије именује Владу ФБиХ која ће преузети одговорност за даље вођење тог ентитета, а да у међувремену не покушава зауставити рад Владе ФБиХ која мора обављати своје дужности због грађана ФБиХ.

Никшић је истакао да Влада ФБиХ неће поступати незаконито и противуставно ко год то од ње тражио, па макар то био и предсједник Федерације БиХ.

У писму се наводи да предсједник нема право обустављати активности које су прописане Уставом и законом као надлежности Владе, односно било којег другог извршног органа, исто као што ни Влада, нити било који други извршни орган власти нема право мијешати се и покушавати обустављати неку од уставних или законских надлежности предсједника ФБиХ.

Никшић је додао да не постоји ниједна уставна и законска одредба која дозвољава да се једни мијешају другима у извршавање тих надлежности, те да је једна од основних надлежности предсједника ФБиХ управо именовање Владе Федерације БиХ у јасно прописаној процедури.

Никшић је упутио писмо Чавари након што је он наложио Влади ФБиХ и другим органима извршне власти да одмах обуставе све активности доношења одлука које нису неопходне за функционисање ФБиХ, до конституисања новог извршног тијела власти.