latinica  ћирилица
03/03/2015 |  13:57 | Аутор: СРНА

Жељку Јукићу 15 година затвора

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је некадашњег припадника Хрватског вијећа одбране, Жељка Јукића, на 15 година затвора због ратних злочина над цивилима у Прозору 1993. године.

Јукић је осуђен због учешћа у присилним нестанцима, премлаћивању, пљачки и присилном премијештању цивила са подручја општине Прозор 1993. године.

- Вијеће је изрекло казну од 15 година, оцјенивши да је Јукић криминалне радње чинио без људске самилости и према жртвама посебно осјетљве категорије, као што су жене, дјеца и немоћни, па чак и према својим познаницима и комшијама - рекао је Милош Бабић, предсједавајући Апелационог вијећа.

Јукић је првостепеном пресудом у јануару прошле године осуђен на 13 година затвора због учешћа у присилном нестанку пет цивила бошњачке националности, као и злостављању, пљачкању и присилном премијештању становништва. Међутим, ова пресуда је укинута и суђење је обновљено у октобру прошле године, преноси Бирн.

У пресуду је урачунато вријеме које је провео у притвору од краја 2011. године. На ову пресуду не постоји могућност жалбе.