latinica  ћирилица
03/03/2015 |  14:08 | Аутор: sportal.rs

Ђилас: Странци у репрезентацији су добродошли, али их нећемо плаћати

Предсjедник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас јасан је у ставу да би свакоме ко покаже жељу да игра за национални тим Србије и посједује квалитет, требало то и омогућити, без обзира да ли је ријеч о странцу.

Први човјек српске "куће кошарке" поручио је да је КСС отворен за такву врсту сарадње, али је и подвукао да ниједном странцу неће бити плаћен ангжман у репрезентацији.

Ђилас је то изјавио на представљању Американке Данијел Пејџ, која је добила држављанство Србије и задужила дрес српског националног тима.

- Има ставова "за" и "против" да неко ко није рођен у Србији игра за репрезентацију. Одлука је увијек на селектору који процјењују да ли је такав играч потребан. Мој став је да омогућимо сваком ко жели да буде грађанин Србије, што није популарно у свијету, игра за репрезентацију без финансијске надокнаде. Прихватам сву одговорност, али сигуран сам да ће Данијел бити права Српкиња на терену и да ћемо сви бити срећни када освојимо медаљу - рекао је Ђилас у просторијама Кошаркашког савеза Србије.

КСС је уз помоћ Министарства омладине и спорта омогућио Пејџ да игра за национални тим. Ђилас је додао да је услов да Пејџ да обуче дрес Србије био да игра без финансијских надокнада.

- Неприхватљиво је да плаћамо да неко игра за Србију и била је част једном оваквом играчу да игра. Ангажовање страних кошаркашица је пракса у свијету, Шпанија има двије стране играчице, а исто су урадиле Турска, Француска и друге земље.

Ђилас је поновио да се његов став по питању ангажовања страних играча није мијењао од доласка на чело КСС- а.

- Играње за Србију је добровољна ствар. Никада нисмо кажњавали оне који не желе да играју и увијек смо били захвални онима који су одвајали преко два мјесеца преко љета и ризиковали да се повреде. Марина је рекла да би Србија уз Пејџ била јача и боља, а ми смо реаговали. Вјерујемо да ћемо са њом остварити циљ који смо зацртали прије три године, а то је да и мушка и женска селекција буду кандидати за високе пласмане и изборе мјесто на ОИ у Рију. Вријеме је да женска кошарка освоји прву медаљу у историји Србије - поручио је Ђилас.