latinica  ћирилица
03/03/2015 |  15:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Развијати Савез Русије и Бјелорусије

Предсједник Русије Владимир Путин истиче да је важно не само развијати заједнички економски простор Русије, Бјелорусије, Казахстана, Јерменије и Киргизије, већ и појачати сарадњу у оквиру Савеза Русије и Бјелорусије.

Владимир Путин је, током разговора са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, истакао да је централна тема њиховог разговора овог пута дискутовање о једном од кључних питања сарадње двије земље - Савез Русије и Бјелорусије, јавља Танјуг.

"У том правцу је много тога урађено у последњим годинама", наводи Путин и додаje да је Савез напреднији облик интеграције, поготову кад је ријеч о социјалним питањима и начину њиховог рјешавања у интересу грађана двије земље.

Лукашенко је истакао да се економска унија Бјелорусије, Русије и Казахстана проширила захваљујући Киргизији и Јерменији.

"Данас имамо прилику да формализујемо све наше разговоре и преговоре и донесемо конкретне одлуке. Времена нису лака ни за кога и зато је потребно предузети акцију", указује бјелоруски предсједник.

Представници Русије и Бјелорусије окупили су се на сједници државног савјета Савеза како би разговарали о ситуацији у Украјини и сарадњи између двије земље у суочавању са економском кризом, наводи руска агенција Taс.

Помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков рекао је уочи сједнице да ће Путин и Лукашенко посебно посветити пажњу "питањима сарадње у суочавању са негативним тенденцијама у економијама двију земаља".

Ушаков је прецизирао да постоји програмски документ, као "заједнички антикризни план", о приоритетним правцима развоја економске сарадње између Русије и Бјелорусије и примарним задацима развоја Савеза на средњи рок - од 2014. до 2017. године.

Према његовим ријечима, планирано је неколико пројеката у циљу продубљивања трговинске и економске сарадње Русије и Бјелорусије, а по завршетку сједнице биће потписано неколико билатералних споразума.