latinica  ћирилица
03/03/2015 |  15:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Сахрањен Борис Немцов (ВИДЕО)

Руски опозициони лидер Борис Немцов, који је убијен у Москви у ноћи између петка и суботе, сахрањен је данас на московском Тројекуровском гробљу, након што су му хиљаде људи у мимоходу одале посљедњу пошту, укључујући истакнуте руске и стране политичаре и активисте.
Сахрана Бориса Немцова - Фото: AP
Сахрана Бориса НемцоваФото: AP

Десетине вијенаца, међу којима су неки имали траке у бојама руске заставе, положене су на гроб једног од водећих руских опозиционара, преноси агенција Тас с.

"Раша тудеј" наводи, позивајући се на Интерфакс, да је сахрани присуствовало око 600 људи.

Сахрана је услиједила након комеморације у центру за људска права "Андреј Сахаров", којој су присуствовали федерални и регионални државни званичници, парламентарци, друштвени активисти, борци за људска права, политичари и дипломатски званичници.

Људи су чекали у реду дугом читав километар да одају посљедњу пошту Немцову (55) чије је тијело у отвореном ковчегу било изложено у Сахаровском центру у Москви, али нису сви успјели да уђу унутра.

Поред ковчега су стајали чланови његове породице, пријатељи, сарадници, док су непрестано пристизали људи са цвијећем.

Ред се, како је пренијела агенција Спутњик, протезао преко читавог трга који је био окружен припадницима полиције.

Посљедњу пошту Немцову одли су потпредсједници руске владе Сергеј Приходко и Аркадиј Дворкович који је на ковчег положио букет црвеног цвијећа, као и портпаролка руског премијера Наталија Тимакова.

Како је навела агенција Тас с, комеморацији су присуствовали и предсједник Руског удружења индустријалаца и предузетника Александар Шоикин, директор Федералне агенције за масовне комуникације Михаил Сеславински, као и делегација владе Јарославлске области и парламента чији је Немцов био посланик.

Ту су били и бивши премијер а сада опозиционар Михаил Касјанов, амерички амбасадор у Москви Џон Тефт, бивши британски премијер Џон Мејџор и многи други.

Руског опозиционара је у петак касно навече у центру Москве, недалеко од Кремља, убио засад непознати нападач, два дана уочи великог митинга који је припремала опозиција.