latinica  ћирилица
03/03/2015 |  15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Коцијас: Грчка као мост између ЕУ и Русије

Грчка и Кипар могли би да имају "улогу моста" између Европске уније и држава као што је Русија, изјавио је данас шеф грчке дипломатије Никос Коцијас.

- Никада нисмо ратовали једни против других, никада није било супротстављених власти, ми никада нисмо имали никакве негативне карактеристике какве постоје између држава чланица ЕУ. То значи да смо држава која би могла да има улогу 'моста', рекао је Коцијас у интервјуу за Међународни сервис вијести Спутњик.

Коцијас је, такође, прокоментарисао нови гасовод који је руска страна предложила умјесто пројекта Јужни ток, истичући да Грчка планира да буде елемент везе "и када је ријеч о идејама везаним за гасовод који долази из Турске".

- Мислимо да је оно што је потребно стабилизација мира у Украјини и Европа не треба да стигне до прекида у својим односима са Русијом, као што и Русија треба да избегава акције које не воде јачању поверења са ЕУ, рекао је Коцијас.

- У дугорочној перспективи Русија треба да буде укључена у европску безбједносну архитектуру и не смије бити формиран безбједносни систем против Русије, истакао је Коцијас.

Он је рекао да током протеклих 50 година "Грчка није имала глас у Бриселу, зато што за њу није било слуха".

- Мислим да почев од 29. јануара када смо разговарали о питању секторских санкција (Русији) уши Европљана су се отвориле и ми сада, поштујући све државе чланице, доприносимо стварању европске политике, истакао је шеф грчке дипломатије.

Грчка вјерује да су економске санкције бесмислене у настојању да приморају другу државу да промијени своје политичке мотиве, истакао је Коцијас.

Он је рекао да је нова грчка влада била против секторских санкција Русији док су "друге врсте санкција уведене много прије него што је формирана влада" премијера Алексиса Ципраса.

- Треба да се сјетимо грчког искуства. Грчка је увела санкције и ембарго БЈРМ (Бившој Савезној Републици Македонији) и као што знате такве мјере су довеле до ситуације гдје су побједници били неки олигарси који су се посветили кријумчарењу сировина. То је доказало да санкције нису ефикасан инструмент и оне нису ефикасне ни у једном случају, додао је Коцијас.