latinica  ћирилица
03/03/2015 |  16:08 | Аутор: Vijesti

Амерички конгресмен упозорава Изетбеговића због Суторине

Амерички конгресмен Мајкл Тарнер наводно је упозорио званичнике БиХ да би Вашингтон могао обуставити помоћ БиХ ако не одустане од спора са Црном Гором око Суторине, преносе данас подгорички медији.

Дневник Вијести наводи да је Тарнер у писму бошњачком члану предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу указао да ће се у Конгресу и Сенату одлучивати о документу којим се власти БиХ позивају да поштују раније утврђене границе и потврде споразум о разграничењу с Црном Гором.

Према дипломатским изворима на које се лист позива Тарнер је доставио Изетбеговићу и тај документ насловљен као Приједлог закона о интегритету црногорске границе, пише лист.

Проблем Суторине "покушај је стварања територијалног спора за заустављање интеграција у евроатланске институције, као што је НАТО", упозорио је Тарнер, а пише црногорски лист.

Тарнер је предсједавајући Парламентарне скупштине НАТО-а и заговорник уласка Црне Горе у НАТО.

Приједлог уговора о државној граници између БиХ и Црне Горе утврдио је Савјет министара БиХ у новембру 2014, након поступка разграничења који је почео 2008. године.

Делегат СДП-а БиХ Денис Бећировић поднио је резолуцију којом тражи да Парламент БиХ оцијени неприхватљивим уговор о граници с Црном Гором, наводећи да Суторина припада БиХ.

Представнички дом ПС БиХ тек треба гласати о тој резолуцији.