latinica  ћирилица
03/03/2015 |  16:48 | Аутор: Агенције

Жижек: Хрватска је примјер повратка мрачног средњег вијека у Европу

У великом интервјуу који је дао за амерички културни часопис LA Review of Books словенски филозоф Славој Жижек осврнуо се и на Хрватску, наводећи је као примјер новог мрачног средњег вијека који пријети цијелој Европи. Жижек замјера Хрватима сакупљање потписа за референдум против ћирилице те 'фундаменталистички покрет против геј бракова'.

Чест загребачки гост Славој Жижек, уједно филозоф свјетског гласа, познат је по томе да нема длаке на језику и да никога не штеди у својим анализама и опсервацијама. Жижек је тако у Загребу већ упозоравао да 'Европи не треба усташко хришћанство', какво је препознао да постоји у Хрватској, а сада се критички изразио о Хрватској у великом интервјуу који је дао за LA Review of Books.

Са Жижеком је разговарао пољски интелектуалац Славомир Сиерковски, иначе оснивач покрета источноевропских либералних интелектуалаца "Политичка критика", а Словенца је питао о посљедицама напада на Шарли ебдо, ситуацији у Украјини и, наравно, о стању капитализма. Хрватска је споменута у контексту разговора о Украјини, с обзиром на то да је Сиерковски упитао како Жижек коментарише оптужбе савремене љевице да украјинском политиком доминирају националисти.

"Украјинска националистичка десница – која је иначе више маргинална од Марине ле Пен у Француској или Фарагеовог УКИП-а у Британији – дио је шире приче која се данас догађа од Балкана до Скандинавије, од САД-а до Израела, од Африке до Индије: пријети нам нови мрачни средњи вијек, у којему ће експлодирати етничке и вјерске страсти, док ће ослабити вриједности просвјетитељства. Ове страсти су и прије вребале у мраку, али оно што је сада другачије јест њихово јавно изражавање без икаквог стида. Усред 2013. два су се велика протеста догађала у Хрватској, земљи у дубокој економској кризи, с високом стопом незапослености и дубоким осјећајем очаја међу становништвом: синдикати су се мобилисали око права радника док су десничарски националисти започели протестни покрет против кориштења ћириличних слова на јавним зградама у градовима са српском мањином. Прва иницијатива је на главни загребачки трг довела неколико стотина људи, док је друга, она за потписивање захтјева за референдум, успјела мобилисати стотине хиљада људи, исто као и када је била ријеч о фундаменталистичком покрету против геј брака. Важно је да препознамо ту етичку регресију као наличје експлозије глобалног капитализма – у питању су двије стране истог новчића", изјавио је Жижек.

Жижек је додао да због украјинске кризе треба озбиљно схватити могућност трећег свјетског рата те упозорио на то да се игноришу економске промјене које ће створити TISA (Trade in Service Agreement), трговински споразум о којем тренутно преговарају 23 чланице Свјетске трговинске организације, међу којима је и ЕУ.

"ТISA и слични споразуми одлични су индикатори тога како стојимо с демокразијом. Кључне одлуке о нашој економији се преговарају и проводе у тајности те се успостављају координате за неограничену владавину капитала. На тај начин се смањује простор за доношење одлука демократски изабраних политичара, а политички процес се све више бави темама према којима је капитализам равнодушан, попут културних ратова", рекао је Жижек.