latinica  ћирилица
03/03/2015 |  18:02 | Аутор: Агенције

Најимућнија фамилија на свијету има чак 14 милијардера

Компанија "Каргил" важи за највећу приватну корпорацију у Сједињеним Државама. Овај гигант из Минесоте бави се агригултуром, а запошљава чак 143 хиљаде радника у 67 држава. У 2013. години, годишњи приход "Каргила" износио је вртоглавих 134 милијарде долара. Да, добро сте прочитали.


Баш због тога и не чуди што су Каргилови једна веома, веома богата породица. Чак 14 чланова на свом банковном рачуну има више од милијарду долара, што их чини најимућнијом фамилијом на свијету. На "Форбсовој" листи заузимају прво мјесто.

Како бисмо дочарали колико новца имају Каргилови, упоредили смо их са појединим државама. Ова породица има више милијардера него Шведска и Израел.

"Мекдоналдс" купује јаја и месо од "Каргила". Шта год да Американци у току дана поједу: чоколадицу, переце, супу из конзерве, сладолед, јогурт, жвакаћу гуму, пиво...велика је шанса да тај производ има везе са компанијом "Каргил".

 

Све је почело 1865. године, када је Вилијам В. Каргил започео посао на граници Ајове, одмах по завршетку Грађанског рата. Данас, 150 година касније, породица Каргил и даље посједује 88% овог агрикултурног конгломерата.

Упркос огромном успјеху, породица Каргил чувена је по ненаметљивости и необичној тајновитости.

"Каргилови живе изузетно повученим животом, махом на ранчевима у Монтани", пише часопис "Форбс".