latinica  ћирилица
03/03/2015 |  18:22 | Аутор: СРНА

Усвојен извјештај о провођењу споразума о контроли наоружања

Предсједништво БиХ усвојило је данас Извјештај о имплементацији Споразума о субрегионалној контроли наоружања и раду Субрегионалне консултативне комисије у 2014. години.
Предсједништво БиХ - Фото: klix.ba
Предсједништво БиХФото: klix.ba

Циљ Споразума је увођење мјера за регионалну стабилизацију и контролу наоружања неопходну за стварање стабилног мира у региону, успостављање нових облика сарадње у области безбједности усмјерених на стварање транспарентности и повјерења и постизање уравнотежених и стабилних нивоа одбрамбене силе, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Сви релевантни фактори су, наводи се у Извјештају, оцијенили да БиХ као и остале стране у Споразуму /Црна Гора, Хрватска и Србија/ успјешно и професионално реализују све обавезе које произилазе из Споразума.

БиХ је у 2014. години успјешно реализовала све обавезе у складу са одредбама Споразума и Акционог плана, што представља конкретан допринос у процесу изградње повјерења, безбједности, јачања стабилности и сарадње у региону.

Предсједништво БиХ прихватило је позив предсједника Словеније Борута Пахора упућен члановима Предсједништва БиХ да посјете Словенију 23. марта.

Предсједништво је подржало кандидатуру Аустрије, односно града Беча за сједиште Секретаријата Споразума о трговини оружјем.

На данашњој сједници донесене су одлуке о прихватању допуне 2. споразума о финансирању између БиХ и Европске комисије који се односи на хоризонтални програм о нуклеарној безбједности и заштити од зрачења у оквиру инструмента за претприступну помоћ за 2011. годину и Споразума о успостављању међународне организације СТ-ЕП који се односи на елиминацију сиромаштва путем одрживог туризма.

Донесена је и Одлука о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума између БиХ и Аустралије о социјалном осигурању и Одлука о прихватању пријема Кнежевине Андоре у чланство Хашке конференције међународног приватног права.

На сједници је усвојен Извјештај Министарства правде БиХ о раду Комисије за помиловање за период јануар-децембар 2014. године.