latinica  ћирилица
03/03/2015 |  19:03 | Аутор: БЕТА

Нетанијаху у Конгресу САД: Иран и ИД имају исти циљ

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је у Вашингтону да се Иран и Исламска држава надмећу у остваривању истог циља - наметања екстремног ислама.

Нетанијаху је у говору у америчком Конгресу рекао да су Иран и Исламска држава непријатељи, али да, "када је ријеч о Ирану и Исламској дражви, непријатељ твог непријатеља је твој непријатељ".

Израелски премијер, чији је говор у Конгресу на позив републиканца подигао међустранчке тензије у Вашингтону, изразио је жаљење због тога што је његов говор доживљен као политички.

"То никада није била моја намјера. Знам да, без обзира на то с које стране сједите, увјек стојите уз Израел", рекао је он и поздравио и истакнуте демократе у Конгресу.

Нетенијаху је рекао да је предсједник САД Барак Обама, с којим нема добар однос, увијек помагао Израелу од када је у Бјелој кући. Он је захвалио Обами за подршку у Уједињеним нацијама, као и за одбрамбену помоћ наводећи да су Обама и Конгрес помогли у изградњи израелског одбрамбеног система "Гвоздена купола".

Он је, не помињући Обаму, критиковао преговоре америчке владе с Ираном о нуклеарном програму, наводећи да предложени споразум "уопште неће гарантовати" да Иран неће изградити нуклеарно оружје.

"Морамо сви бити заједно у заустављању иранског марша освајања, подјармљивања и терора", рекао је Нетанјаху.

Он је рекао да уступци дати Ирану значе "огромну нуклеарну инфраструктуру", пошто ниједно нуклеарно постројење неће бити срушено и додао да би Иран могао бити у бољем положају да развије нуклеарну бомбу за деценију, чак и ако пристане на приједлог Обаме о десетогодишњем замрзавању садашњег програма.

Нетанјаху је рекао и да ирански режим користи нову технологију да изрази "најстарију мржњу - антисемитизам" и додао да "ирански режим није просто само јеврејски проблем, као што ни нацисти у Њемчкој нису били само јеврејски проблем".