latinica  ћирилица
03/03/2015 |  20:11 | Аутор: БЕТА

Атина: Шеф "Златне зоре" ускоро на слободи?

Тужилац је затражио пуштање на слободу два посланика грчке неонацистичке партије Златна зора, рекао је један извор из грчког правосуђа за агенцију АФП.

О захтјеву тужиоца, како се наводи, треба да се изјасни Апелациони суд.

Шеф те странке Никос Михалоиакос и његова десна рука, Христос Папас, који су оптужени у истрази убиства једног антифашистичког активисте, крајем марта ће навршити 18 мјесеци у притвору што је максимално колико допушта Кривични закон.

Према наводима извора из правосуђа, тужилаштво је затражило кауцију од 120.000 евра за сваког од њих и да даље буду у кућном притвору.

Никос Михалоиакос и Христос Папас ухапшени су крајем септембра 2013, неколико дана послије убиства антифашистичког активисте Павлоса Фисаса кога је у Атини ножем избо члан Златне зоре.

Они су оптужени за "учешће у криминалној организацији" и за друга кривична дјела - покушај убиства, посједовање оружја и расистичко насиље које се приписује ксенофобији и антисемитизму њихове странке.

Очекује се да тужилац затражи и пуштање на слободу Јаниса Лагоса, такође посланика Златне зоре,оптуженог за директну умјешаност у убиство Фисаса. Допуштено трајање притвора и њему истиче крајем марта.

Златна зора,осумњичена посљедњих година за многе случајеве насиља, посебно против странаца, уживала је скоро потпуни имунитет све до убиства активисте. Тај злочин је означио почетак истраге против те странке чији су кључни руководиоци, посланици, бивши посланици као и многи чланови ухапшени и оптужени.

Укупно је оптужено 70 људи из те странке,којима ће се судити. Датум почетка суђења још није објављен, али се очекује да то буде током априла, рекао је извор.

Златна зора која је први пут ушла у Скупштину на изборима 2012. са 18 посланика, задржала се и на изборима 25. јануара ове године, доспјевши по снази на треће мјесто у Парламенту са 17 посланика, од којих су неки, међутим - у притвору, под истрагом.